Fanérgolv

Är du på jakt efter en ny stil i din lägenhet eller hus? Varför inte satsa på en typ av material som sprider en härlig naturkänsla i rummet! Ett fanérgolv är ett perfekt alternativ då det består av samma typ av uppbyggnad som träparkett, men till ett betydligt billigare pris.

Fanérgolv

Själva grunden av plankan är konstruerad av flera skikt i trä som har fogats samman under värme och tryck, vilka sedan tillsammans skapat en stark grundstomme till golvet. Den här grunden består sedan av en fin och tunn träfanér som inte är mer än omkring en millimeter grov, vilket också är anledningen till att fanérgolv inte kostar lika mycket som andra trägolv med ett kraftigare ytskikt. Om du ska renovera ditt hus eller lägenhet och planerar att lägga ett nytt golv över det redan befintliga golvet fungerar fanérgolv utmärkt som material, det är nämligen så tunt att det absolut inte påverkar utseende eller underlag.

Enkelt att lägga

Fanérgolv är dessutom ett smart underlag att använda sig av om man ska lägga golvet själv och vill ha det gjort tämligen fort, det är faktiskt ett av de enklare golven att lägga. Man kan ibland höra att fanérgolv känns lite hårdare att gå på än vanligt parkettgolv, det må så hända men du kommer absolut märka att rummet får en genuin och äkta träkänsla precis som med dyrare parkett. Som ytskikt på fanérgolv används oftast ek men andra träslag som till exempel bok, björk och furu är vanligt förekommande. Om man önskar en speciell typ av träslag är det idag inga problem att beställa och importera träslag från andra delar av världen som exempelvis eukalyptus. De övriga skikten i fanérgolv består vanligtvis av furu, gran eller träfiber. För att underhålla golvet och även förlänga dess livslängd brukar man rekommendera att göra en så kallad “refresher” som innebär att man fräshar upp den lackerade golvytan. UV-olja är också ett bra tips för att långsiktigt skydda träet mot solstrålning.