Klinkergolv

Liksom många andra områden har även renovering och husbygge blivit en typ av trendcykel där vi inför nya säsonger alltid möts av nya utvecklingsriktningar och spännande inspiration.

Under de senaste årens säsonger har vi sett en stark uppåtgående trend för klinkergolv som underlag i hus och lägenheter. Ett bra exempel på klinkergolvets popularitet är internet där man på olika bostadssidor kan se återkommande bilder på olika typer av rum där klinkerplattor, gärna stora plattor, är lagda i ett snyggt mönster.

Inte bara trendigt

Utöver klinkerplattornas snygga design är en annan fördel med golvet framförallt kombinationen av en lång livslängd med en riktigt snygg yta, det är säkerligen en av anledningarna till att så många valt klinker som underlag även när det inte varit så trendigt som det är nu. Livslängden är bevisat en av de längre bland golvmaterial då ett riktigt noggrant lagt klinkergolv kan hålla i upp till 50 år. En annan fördel är att de är lätta att rengöra. Till skillnad från trägolv är klinkergolv inte känsliga mot för mycket vatten. Det går utan problem att skura dem för hand eller använda skurmaskiner för att få dem riktigt rena.

Känslan när man går på golvet då? Kanske beror det på att Sverige är ett av få länder där vi faktiskt tar av oss skorna hemma som vi också lägger stor vikt vid ett golvs känsla. Vi är måna om att ha ett golv som också är behagligt att gå på, barfota som med skor. Klinker är omtyckt som underlag just på grund av det faktum att materialet skapar en skön känsla mot foten när du går på golvet, det ger en bra svikt och känns inte för hårt. Idag är det såväl praktiskt som bekvämt att installera värmeslingor i golven och i många fall kombineras klinkergolv med golvvärme i till exempel badrum och hallar. När du ska välja klinker till ditt hus eller lägenhet behöver du inte oroa dig för problem med att hitta den look du söker efter, tvärtom. Klinkergolven finns i oerhört många varianter där man kan hitta allt från smidiga, billiga lösningar i enkel, enfärgad design till dyrare lyxplattor i flera olika färger som dessutom kan läggas i ett unikt mönster för att skapa ett mer personligt golv.