Marksten

När sommaren närmar sig vill många ut i sina trädgårdar. Kanske klippa gräsmattan, trimma buskar och träd eller bara njuta av lugnet solen och värmen ger. Men efter vinter kan det vara lite stökigt och många vill göra om. Kanske lägga sten till en uteplats, gångar till växthuset eller paviljongen. Då kan marksten vara en bra idé att använda, det kan förhöja trädgårdens utseende. Stora trädgårdsarbeten innebär ofta att man samlar på sig stora mängder avfall, och kanske vill man passa på att rensa ur förråden också. Då kan det vara en bra idé att hyra container och samla ihop allt avfall för transport till återvinningsstationen.

Färg och form

Marksten kommer i många färger, former och storlekar. Det är precis vad du vill ha som avgör. Men en sak att tänka på är att se helheten i slutresultatet. Det påverkar ditt val av sten eftersom det finns både betong och natursten att välja på. För att det ska se så bra ut som möjligt är det lämpligt att få en struktur som passar ihop med husets personlighet, kulör och storlek. En marksten som matchar ett stort hus bör vara av större storlek och ett mindre hus en sten av mindre dimension.

Naturligt eller blandning

Marksten kommer i olika former, färger och storlekar såsom natursten och betong. Om natursten lockar finns det granit, kalksten, shiffer eller sandsten att välja på. Om en porösare sten är att föredra är sandsten och kalksten ett bra val medan granit och shiffer är av hårdare material. Naturstenar kommer i olika former, färger och tjocklekar. Det är av personligt tycke som avgör vilken sten som passar just din trädgård.

Hållbarhet

Natursten håller för alltid. Det är som sagt en natursten och smälter bra in med naturen, vilket gör att hållbarheten inte påverkas nämnvärt. Detsamma gäller marksten av betong där kanterna alltid är raka, vilket möjliggör en foglös placering av stenen. Färg och form är som med natursten i det tycke som passar helhetens karaktär. Marksten av betong har dock inte lika lång hållbarhet som natursten, vilket man bör tänka på.