Skyddande myggnätsdörrar

De allra flesta av oss vill undvika myggor i största möjliga utsträckning, speciellt inom hemmets fyra väggar. Att försöka sova med myggor surrande runt huvudet är nära på omöjligt och om du lyckas vaknar du med ett flertal myggbett över kroppen. En effektiv lösning för att undvika sådana problem är att använda sig av myggnät.

Myggnät finns i flera utföranden

Idag finns det en lång rad olika myggnät för fönster och dörrar. Grundfunktionen är densamma, nätet är till för att hålla mygg och andra småkryp ute när du har dörrar eller fönster öppna. Du kan hitta myggnätsdörrar till de flesta dörröppningar oavsett storlek. De finns till exempelvis ytterdörrar, balkongdörrar och till husvagnsdörrar. Vissa myggnät kan fästas med hjälp av kardborre. Du klistrar kardborrebandet runt den öppning som du vill skärma av och fäster sedan nätet runt om öppningen med en motsvarande kardborre som sitter på nätets kanter. Andra nät kan hängas upp över öppningar och de är oftast försedda med tyngder i botten för att förhindra att de blåser upp i tid och otid. Sedan finns alltid möjligheten att köpa nät på metervara för att själv anpassa det efter behov och önskan.

Näten räddar liv

För oss innebär myggnät möjligheten att få en god natts sömn. I många andra länder, främst i länder med tropiskt eller mycket varmt klimat, innebär det skillnaden mellan liv och död. Malaria är en av de dödligaste åkommor som kan drabba en människa och kräver årligen 500 000 liv. Parasiterna sprids med hjälp av myggor och frodas därför i områden som är såväl fuktiga som varma. Flera organisationer har arbetat med att dela ut nät till människor i utsatta länder, något som bevisats göra skillnad. En familj som sover tillsammans under ett myggnät istället för öppet och utan skydd har 90 % mindre risk att smittas av malaria.