Parkettgolv

Det finns bevis på att träparkett användes som underlag i slott och i fina salar redan på 1500-talet och man tror att det kan ha använts redan under medeltiden. Idag har parkettgolven oftast ett ganska tunt slitskikt (det skikt man ser och går på) som kan bestå av en mängd olika träslag och i alla bredder. De undre parkettskikten är i de flesta fall tillverkade av gran, furu, plywood eller träfiber (till exempel spånskiva). Detta gör att man får vara extra sparsam och noggrann vid en parkettslipning. De moderna golven klarar inte heller alltför många slipningar innan man gått igenom ytskiktet som är av ett ädlare träslag som t.ex. spansk ek.

Lätt att rengöra

Ett parkettgolv är alltid färdigbehandlat med lack eller olja när man köper det och är oftast underhållsfritt under flera år. Om man vill öka förutsättningar för att parketten håller länge kan man på egen hand behandla träet med speciellt UV-lack, vilket minskar risken att golvet utsätts för solblekning som skadar parketten och försämrar ursprungsfärgen. Ett parkettgolv rengörs enkelt och smidigt med en lätt fuktig trasa som blandas med ett skonsamt och milt rengöringsmedel.

En lönsam investering

Det är ett av de fotvänligare golven och väldigt behagligt att gå på eftersom parketten är fjädrande, dessutom blir den här typen av golv sällan kallt som exempelvis stengolv utan håller en jämn värmenivå. Rent generellt har nog parkettgolvet varit en favorit bland oss svenskar i alla tider, förmodligen på grund av sitt breda utbud av träslag, färgnyanser och dekorer, vilket gör att man har många möjligheter att hitta precis den ton eller stil man är ute efter. Konturen i parkettgolvets enskilda träslag skapar en mycket speciell effekt på rummet och det andas verkligen äkta trä på ett väldigt naturligt sätt, något som idag uppskattas och framför allt höjer värdet på lägenheten eller huset. Parkettgolv är praktiskt då det kan renoveras och enkelt läggas på egen hand, det finns till exempel ekparkett som är både snygg och smidig att läggas med de nya klicksystemen. Dessutom är parkettgolv i längden en lönsam investering eftersom den här typen av trämaterial tillåter sig slipas flera gånger utan att det tar skada.