Råd när du ska köpa ny köksinredning

Budgeten styr

Första steget i planen på ny köksinredning bör nog vara att göra en budget. Förvisso finns det många leverantörer som erbjuder olika typer av lån eller avbetalningssystem, men då måste man vara säker på att man klarar av dessa avbetalningar. Som alltid är en bra test på familjens förmåga att avbetala att man under några månader sparar ett belopp man kommit fram till som rimlig avbetalning. Om man inte klarar av att spara det beloppet är det inte sannolikt att man kan klara av avbetalningarna. En sparperiod på kanske fyra månader kan kanske kännas lång, men det är sällan så akut med ny köksinredning att man inte kan klara den väntan. När sparperioden är över har man ett bra grepp om ekonomin.

Omfattning

Nästa steg, som styrs rätt mycket av ekonomin, är omfattningen av köpet. Med ny köksinredning kan man mena byte av vitvaror, byte av köksluckor, byte av skåpen, nytt golv eller ett antal kombinationer av detta. Det som ofta känns angeläget att byta är vitvaror. Om man till exempel byter kyl/frys får man sannolikt mer utrymme, bättre planering och lägre driftskostnader. Kyl och frys tillhör inte de stora energiförbrukarna, men eftersom de går jämt kan det ändå bli en tydlig besparing. Byte av diskmaskin brukar definitivt märkas på ljudet. Moderna diskmaskiner är mycket tystare än en gammal sådan och oftast mer energisnåla.

Nästa steg i vilken omfattning man ska investera brukar vara köksluckor. Under många års användning har de fått slitageskador. Kanske har det suttit klistermärke på vissa luckor som ger en färgförändring. I de flesta fall kan man behålla de befintliga skåpen, men om man tänker renovera i ett gammalt hus kan skåpen vara platsbyggda. Det är oftast rejäla skåp som håller bra, men som oftast inte är så lätta att städa.

Prisnivå

Sista steget innan köpprocessen går igång är kanske den svåraste, nämligen vilken prisnivå man vill ha på köksinredningen. Om man vill ha köksluckor i gediget trä från något afrikanskt träslag, så blir det förstås bra mycket dyrare än alternativen från de stora varuhusen. Likaså om man vill ha olika finesser på vitvarorna.